Oost Afrikaanse landslakken & West Afrikaanse landslakken

Afrikaanse Reuzenslakken

 

Home | Oost Afrikaanse slak | West Afrikaanse slak | kweken | divers | over ons - contact

Alle slakken zijn tweeslachtig. Dit houd in dat elke slak zowel de mannelijke als de vrouwelijke geslachtsorganen heeft. Wanneer twee slakken met elkaar paren kunnen beide slakken bevrucht raken.

Foto's onder: Het begin van het paringsritueel. Tijdens de paring waarbij de slakken aan elkaar gekleefd lijken. Wordt er een pakketje met zaadcellen in de nek van de partner ‘’geschoten’’. Je kunt dit zien als een wit slijmerig ‘’pijltje’’ de zogenaamde love dart.

Voortplanting in de natuur

Net als alle slakken is de Afrikaanse reuzenslak een hermafrodiet. Hij bezit zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Toch kan hij zich niet in zijn eentje voortplanten. Hij moet een partner zien te vinden met wie hij sperma kan uitwisselen. Vervolgens slaat hij dat sperma vaak maandenlang op in zijn lichaam tot hij klaar is om zijn eieren te bevruchten. Na slechts één paring legt de slak soms maanden achtereen verschillende hoopjes bevruchte eieren. Er worden meestal tussen de 30 en 90 eieren gelegd. De meeste reuzenslakken begraven hun eieren in warme, vochtige grond en na één tot drie weken komen de kleine, doorzichtige slakken te voorschijn.
Bron: worldexplorer.be

 

 
De meeste reuzenslakken begraven hun eieren in warme, vochtige grond en na één tot drie weken komen de kleine, doorzichtige jonge slakken te voorschijn. Een pasgeboren jong eet eerst zijn eigen calciumrijke eierschaal op en gaat daarna direct op volwassen voedsel over. In warme, vochtige omstandigheden groeit een jonge slak snel, maar de slak blijft zijn hele leven groeien. Bron: worldexplorer.be

Als de Agaatslak eieren gaat leggen graaft ze zich in en blijft daar ongeveer 24 uur totdat alle eieren zijn gelegd. Ze kunnen tussen de 10 en 200 eieren per keer leggen. Hoe groter ze zijn hoe meer eieren ze leggen.

 

 

Temperatuur en Luchtvochtigheid
Als het terrarium op een warme plaats in huis staat (tussen 20 en 25¤C) is extra verwarming niet nodig. Als het terrarium op een koelere plaats staan is een warmte mat onder een deel van het terrarium verstandig. Omdat de dieren op de bodem van het oerwoud leven is verlichting in de bak niet nodig
Eieren van de Achatina Fulica, waarschijnlijk gelegd begin november (2012), goed verstopt onder de grond.
Na één tot twee jaar begint deze slakkensoort met het leggen van eitjes. Dit kunnen ze 4 tot 6 keer per jaar doen en per keer leggen ze zo’n 70 tot 100 eitjes (het kan zelfs oplopen tot 1200 eitjes per jaar). Als je ze goed vochtig en rond de 25° houdt , komen ze al na 2 weken uit.
   
Foto's: jongen van de Achatina fulica

 

  

Ben jij geïnteresseerd in diverse soorten Achatina en Archachatina zoals bijvoorbeeld:
Achatina fulica
Achatina reticulata
Achatina immaculata
Achatina albopicta

Of heb jij een bijzondere soort? Laat het weten!

reacties: info@reuzenslak.nl

   

Belangrijk doel van de vereniging en onze hobbyisten is de import van de slakken uit Afrika te verminderen en deze zelf succesvol te kweken en te verspreiden. Voorlichting en natuureducatie aan kinderen vormt naar het idee van de vereniging de basis voor een generatie die zich bezighoudt met natuur en milieu en dan wel op een wijze als waarbij begrippen als ecologisch, duurzaam en biologisch centraal staan.


© Dingeman fotografie - All rights reserved

Mail: info@reuzenslak.nl